Trump családi vállalkozásként tekint az amerikai elnöki posztra!

2017.01.11.

Vejének főtanácsadói kinevezése megsérti a nepotizmus-ellenes törvényt. Nem lesz egyszerű az összeférhetetlenség látszatát sem fenntartania, tekintve Jared Kushner kiterjedt kínai és izraeli üzleti kapcsolatait. Most már más ügyekbe is bevonja családját Trump. - Pécsi Napilap -

De milyen lesz a kapcsolata Stephen Bannon stratégiai főnökkel, aki az amerikai nacionalizmus és bezárkózás ikonikus alakja?

Trump a felnőtt gyerekeit komoly tárgyalásokba vonja be, zavarossá téve a választóvonalat a Trump család üzleti ügyei és Amerika külpolitikai érdekei között. A figyelmeztető jelek egyre sorjáznak, hiszen Trump lánya beült a japán miniszterelnökkel folytatott találkozóra, miközben Trump egyik fia megvitatta a szír háború kimenetelét Párizsban orosz-párti diplomatákkal és üzletemberekkel. Sőt Trump azt is felvetette, hogy veje, Jared Kushner közvetíthetne Izrael és a palesztinok között.

Trump és Orbán, két jó barát

Az egész kísértetiesen hasonlít a magyar miniszterelnök lányának és vejének 2015-ös bahreini energiapolitikai tárgyalásaihoz. De Trump most még tovább lépett. Kushnerről hétfőn jelentették be, hogy apósának főtanácsadója lesz a Fehér Házban. Kushner kinevezése törvénysértő, hiszen ellene megy azon 1967-es nepotizmus-ellenes törvénynek, amelyet annak nyomán hoztak Washingtonban, hogy John F. Kennedy elnök saját testvérét nevezte ki legfőbb ügyésznek. A törvény megtiltja az elnöknek, hogy rokont nevezzen ki olyan kormányszervhez, amelyet ő felügyel, vagy ellenőriz, és Trump veje pontosan ebbe a kategóriába esik.

Kushner Trump idősebbik lányának, Ivankának a férje, és már a kampányban is Trump egyik legfontosabb tanácsadója, az egyik legbefolyásosabb embere volt a színfalak mögött. Bár közeli hozzátartozó magas rangú pozícióba emelése etikai és jogi kérdéseket is felvet, Trump közölte: büszke, hogy kormányában központi szerepet fog játszani Kushner. Kushner ügyvédje szerint "a nepotizmust tiltó törvény nem terjed ki a Fehér Házra".

Balról jobbra: Jared Kushner (Trump veje), Ivanka Trump és maga az Öreg

Mennyit fizetett apu, hogy bekerüljön a Harvardra?

Kushner kinevezésekor lemond családja ingatlanvállalkozásának vezérigazgatói tisztségéről, ahogy a New York Observer című hetilap tulajdonosi jogait sem fogja gyakorolni. Mindenesetre nem lesz egyszerű az összeférhetetlenség látszatát fenntartania. Kushnernek üzleti kapcsolatai vannak a kínai Anbang Biztosító Csoporttal. Amikor a kínai nagykövet felhívta a Fehér Házat pár hete, hogy kifejezze „mély csalódottságát” Trump tajvani elnökkel folytatott telefonhívása miatt, a hívást a Fehér Ház végül Kushnerhez irányította annak kínai kapcsolatai miatt. Kushner jövőbeli részvétele az izraeli-palesztin tárgyalásokban szintén komoly kérdéseket vet föl, hiszen a legnagyobb izraeli bank, az Israeli Hapoalim Bank - amely számos amerikai ügyfélnek segített az adóelkerülésben – több hitelt is nyújtott a Kushner cégcsoportnak.

Kushner tanulmányai során átlagos képességű volt, ezért milliárdos apja átszámítva 750 millió forint adományt adott a Harvard Egyetemnek, hogy fiát soron kívül felvegyék. Amikor az apját 2005-ben bebörtönözték adócsalásért és illegális kampány-adományokért – amelyeket főként a Demokratáknak nyújtott egyébként –, a fiú átvette az ingatlan-birodalmat.

Trump belső köreiből származó információk szerint Kushner „első lesz az egyenlők között” az elnök négy fehér-házi tanácsadójának a körében. Ez magában foglalja még Reince Piebus kabinetfőnököt, Stephen Bannon stratégiai vezetőt és Kellyanne Conway kommunikációs tanácsadót. A New York Times szerint meglehetősen érdekes munkakapcsolat várható Kushner – aki orthodox zsidó – és Bannon között, aki az amerikai nacionalizmus és bezárkózás egyik ikonikus alakja.

 

Forrás: privátbankár.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!