Tovább fejlődik Kaposvár belvárosa

2018.10.09.

1,1 milliárd forint, 100 százalékos, európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból 2019. tavaszának végére megújul Kaposvár belvárosának számos közterülete és 22 önkormányzati tulajdonú üzlethelyisége.

A „Kaposvár történelmi városmagjának fenntartható és gazdaságélénkítő hatású fejlesztése” című projekt része Kaposvár város azon törekvésének, hogy a belváros ismét elfoglalja megillető helyét a város üzleti vérkeringésében.

A projekt hosszú távú célja egy gazdaságilag fellendülő, élettel teli, vonzó városközpont kialakítása, annak gazdasági és közösségi felelevenítése, gazdasági tereinek hasznosítása, méltó helyének biztosítása a helyi gazdaságban. A projekt három fő csapásiránnyal bír: önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek korszerűsítése, zöldterületi rekonstrukciók és közterületi fejlesztések.

A projekt fő súlypontját 22 önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség energetikai felújítása jelenti. Közel 1000 négyzetméternyi elavult, hőtechnikai szempontból pazarló portált cserélnek újra, és mintegy 2000 négyzetméteren újítanak fel üzlethelyiségeket, kiemelt figyelemmel a fűtési rendszerük korszerűsítésére.

A beruházás fontos részét képezi a zöldfelületi hálózat mennyiségi és minőségi fejlesztése, városi zöld infrastruktúra-hálózat rekonstrukciója és bővítése. Mind a vállalkozások mind pedig a fogyasztók számára is vonzóbb és inspirálóbb egy zöld területekkel tűzdelt városközpont. A beruházás során növényápolási munkákkal, az egyedek pótlásával, cseréjével, vagy bővítésével, játszóeszközök telepítésével korszerűsítenek. Megteremtik azokat a csapadékvíz gyűjtési és elvezetési az infrastruktúrákat is, melyek a fenntartás költséghatékonyságát javítják. Ez utóbbi hozzájárul Kaposvár Zöld város célkitűzéséhez is, mely a klímaváltozás negatív hatásait szeretné mérsékelni.

A zöldterületei fejlesztésekhez kapcsolódóan parkolók és járdák is megújulnak. Utcabútorokat, kerékpártárolókat helyeznek ki, de bővítik a térfigyelő rendszert is. Természetesen, nem hagyják figyelmen kívül az akadálymentesítési előírásokat sem.

A „Kaposvár történelmi városmagjának fenntartható és gazdaságélénkítő szempontú fejlesztése” elnevezésű, TOP-6.3.2-15-KA1-2016-00002 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.


Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!