Tisza Pártnak jelentős növekedési tartalékai vannak

2024.07.24.

Bár mind a Fidesz, a Tisza Párt, a DK és a Mi Hazánk is a júniusi eredményekhez hasonlóan szerepelne, ha most lennének a választások, a Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatása szerint komoly változásokra is fel kell készülni a pártok versenyében.

A Híradónak nyilatkozó elemzők szerint a Tisza Pártnak jelentős növekedési tartalékai vannak, főleg a kisebb pártok kárára.

Vihar előtti csend, így írhatók le a politikai erőviszonyok a júniusi választások óta. A Fidesz stabilan vezeti a pártok versenyét, melyben a Tisza Párt a második, a baloldali pártszövetség a harmadik helyen áll – derül ki a Nézőpont Intézet júliusi kutatásából.

A Fidesz mérési hibahatáron belül erősödött 47 százalékra a pártot választani tudó szavazók között, míg a Tisza az EP-választási eredményét őrizve 29 százalékon áll. Mind az Idea Intézet, a Republikon Intézet, valamint a Medián júliusi közvélemény-kutatása is minimális változásokat mutatott, bár azok a kormánypártok gyengülését és a Tisza erősödését mutatták.

„Negyvenöt százalékot kapott a Fidesz június 9-én, ebben az értelemben a mostani 47 százalékos eredmény azonosnak tekinthető. És így a Tisza Párt, a Demokratikus Koalíció és a kisebb pártok körüli mozgások sem rendeződnek tendenciává, hanem változatlan a pártverseny állása szerintünk az elmúlt másfél hónapban”

– mondta az ATV Híradónak Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont vezetője. A Nézőpont megkérdezte azt is a választóktól, hogy kit tartanak alkalmasnak miniszterelnöknek. Mráz Ágoston Sámuel szerint Orbán Viktort a Fidesz táboránál több választó, 49 százalék tartja alkalmasnak, amit Orbán Viktor júliusi, úgynevezett nemzetközi békemisszójának megítélésével magyarázott. Magyar Pétert 19 százalék tartja alkalmasnak miniszterelnöknek, a Nézőpont Magyar nyári bulibotrányának tulajdonítja, hogy a pártja szavazóinak harmada elégedetlen a pártelnökkel.

Ezek a hatások viszont a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint nem jelentkeznek a párttámogatottsági adatokban. „Volt Orbán Viktor részéről egy békemisszió, de ami itt szerintem nagyon meghatározó, hogy a legtöbb kisebb párt még jobban elaprózódott, és hát a Tisza Pártnak a felemelkedése az, ami megrázta a politikai teret ebben az évben, és igazából még ennek a hatását érzékelhetjük” – mondta Kiss Róbert.

A Híradónknak nyilatkozó elemzők szerint a Tisza Pártnak lehetnek tartalékai a további növekedésre, azért is, mert az ellenzéki törpepártok szavazói a kormányváltó erőt keresve Magyar Péter pártjának vonzásába kerülhetnek.

atv.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!