Milyen méretek vannak egy asztali számítógépből?

2023.03.19.

Egy asztali számítógép általában egy konkrét helyre kerül, és onnan csak az egész szoba átrendezésekor kerül át máshová. Így nem mindegy, hogy mekkora hely áll rendelkezésre, mert a gép mérete is befolyásolhatja a döntésünket. Most megnézzük, hogy milyen szabványos méretek vannak, és ezek mit jelentenek.

 

 

Hol lesz az asztali számítógép helye?

 

Legyen az akár egy új, akár egy használt asztali számítógép, általában egy fix helyre fogjuk telepíteni a gépházat. Ez lehet az íróasztal lábánál a padlón vagy akár egy erre kialakított rekeszben magának az íróasztalnak az oldalában is.

Viszont nem mindegy, hogy mekkora a gépház, mert ha túl nagy, akkor borul a terv. Kereshetünk neki új helyet, vagy cserélhetjük le az íróasztalunkat. Épp ezért érdemes előre tájékozódni a méretekről.

 

Van, amikor az alaplap diktál

 

Nem egységes méretűek a számítógépházak. De nem mindegy, hogy mi alapján vannak megjelölve a méretek. Ugyanis vannak olyan jelölések, melyek arra utalnak, hogy milyen alaplap szabványokhoz készültek. Ilyen például az ATX és a microATX is. Ez megmutatja, hogy mekkora alaplap befogadására képesek ezek a házak. De nekünk most nem erre van szükségünk, hanem a külső paraméterek szerinti rangsort fogjuk megnézni.

 

A számítógépházak méretei

 

A legnagyobb mérettel a TWR (Tower) rendelkezik. Ez 170x425x442 mm-es méretet jelent. Ebben meghajtók, merevlemezek, több hűtőventilátor és extra nagy VGA kártya is elfér. Általában EATX és HPTX szabványú alaplapok befogadására is alkalmas. 12 kg-os súlyuk miatt érdemes őket alapvetően a földre helyezve tárolni.

 

Van egy valamivel kisebb, ami a CMT (Convertible Minitower) nevet kapta, és 178x447x455 mm-es mérettel rendelkezik. A legtöbb asztali gép ekkora. Mivel ez is hatalmas, így ebben is bőven van hely a hardvereknek. Beleférnek a normál méretű ATX alaplapok is, melyeket bőségesen bővíthetünk, nem lesz szűkös a hely. A súlya ennek is elég nagy, 11-12 kg körül mozog, így ezt is érdemes a földre tenni.

 

Az MT (Microtower) főleg irodákban elterjedt, kisebb méretű torony. 176x377x430 mm-es, amivel már az asztalon is könnyen elfér. Az íróasztalok tárolórekeszei már be tudják fogadni ezt a méretet. És a súlya is kevesebb, 9 kg. Alaplapok közül a microATX-ekkel kompatibilis. Viszont még ebben is van elég hely ahhoz, hogy bővíthessük a gépünket különböző hardverekkel.

 

A következő szinten az ST (Slim Tower) és az SFF (Small Form Factor) található, melyeket kifejezetten irodai környezetbe szánták a készítőik. Vékonyak, kicsik, mindössze 100x320x395 mm-es az ST, és 100x338x379 mm-es az SFF. Méretükből adódóan elegáns megjelenést biztosítanak. Főleg beágyazott rendszerekhez, apró asztali gépekhez vagy HTPC-khez használják őket. Mindössze 6-7 kg-osak.

 

Az USDT (Ultra-Slim Desktop) egy igazán ultravékony változat. Egy átlagos PC-nél kb. 75%-kal kisebb. Mérete mindössze 315x100x332 mm! Kevés bővítést tesz lehetővé, de gyakorlatilag bárhol elfér.

 

Van még az US (Ultra Slim) és a DM (Desktop Mini) méretek is, de ez is hasonló az USDT-hez, csak még kevésbé bővíthetőek.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!