Mától már kötelező a maszkhasználat - íme a szabályok

2021.11.20.

Csütörtökön röviddel éjfél előtt jelentek meg a Magyar Közlönyben az aznapi Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által ismertetett, szombattól érvényes új járványügyi előírások.

 

 

Ezek alapján, a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében szigorítottak: szombat hajnaltól (péntek éjféltől) visszatér az év első felében már megszokott maszkviselés a zárt helységekben - némi módosítással. A harmadik oltás felvételét pedig nem csak az egészségügyi dolgozók számára tették kötelezővé.

 

Maszkhasználat:

 

zárt térben kötelező lesz a maszk

üzletekben, múzeumban, moziban, könyvtárban, színházban és számos más helyen, valamint a tömegközlekedésben kötelező a viselete (a pontos listát lásd a Közlönyben, link a cikk végén)

szolgáltatások igénybevételekor csak akkor nem kötelező a maszk, ha az zavarná a szolgáltatás igénybevételét (például kozmetika)

meghatározott kivételektől eltekintve a munkahelyen a munkáltató dönt a maszkviselési szabályokról, de meg nem tilthatja e védőeszköz viselését

6 év alattiakra a kötelezettség a tavaszihoz hasonlóan most sem vonatkozik

értelmi vagy pszichoszociális fogyatékkal élőknek, autistáknak, spektrumzavarosoknak sincs kötelezővé téve a viselete

bölcsődétől az egyetemig az intézményvezető határoz a maszkviselésről, de azt meg nem tilthatja

templomokban, vallási közösségek eseményein a vallási közösség vezetője dönt a maszkviselésről.

 

Aki a maszkot nem hordja, azt az üzemeltető vagy annak alkalmazottja, megbízottja felszólíthatja a szabályok betartására, és további ellenállás esetén pedig kizárják a látogatásból, gondoskodniuk kell arról, hogy az illető a területet elhagyja.

 

A Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnöki Kormányiroda alkalmazottjai kötelesek felvenni a harmadik oltást a második dózis után legfeljebb 180 nappal kötelező lesz felvenni a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak.

 

A vonatkozó Magyar Közlöny itt érhető el.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!