Kiterjesztené a zenét a pécsi kórus - videó

2017.05.30.

Öt éve alakult a pécsi VoiSingers kórus, amelynek nem titkolt célja, hogy az eddig szűk réteget elérő kórusmuzsikával más műfajok és így a fiatalok felé nyisson. Idén már országos koncertkörútra készülnek.

A VoiSingers célja a modern zenei elképzelések kórus muzsikába öltöztetése. A mai klasszikus kóruséneklés egy igencsak szűk társadalmi réteg igényeit fedi. Az elmúlt húsz esztendőben a média által kínált zenei paletta soha nem látott mértékben felhígult, és a benne fellelhető emberi értéket képviselő zenék száma ijesztően megcsappant. A Voisingers egy újszerű megközelítése az egyes dalokból született átiratoknak, egy új közösség, egy döntés, mely felméri és megvalósítja - a fiatalok zenei igényeit minden eddiginél jobban figyelembe véve - a méltán világhírű magyar kórusmuzsika tovább fejlődésének lehetőségeit.

2012-ben alakult az együttes, azzal a céllal, hogy bemutassa a kórusmuzsikában rejlő lehetőségeket. Nem titkolt szándéka, hogy valami mást mutasson, valami újat, ami könnyed, lendületes, élvezetes, de igényes és mindig a klasszikus gyökerekhez nyúlik vissza. 48 énekes alkotja a csapatot, a hivatásos zenésztől kezdve, a tanáron át, egészen az informatikusig, a 17 évestől, a 47 évesig. A kórustársakból azóta barátok lettek, akik a próbákon kívül is szívesen töltik együtt az idejüket és szeretnek szórakozni, együtt utazni, de mindenek előtt együtt énekelni. Megalakult a Voisingers...


A kórus alapítója és vezetője, számos dal, valamint átirat szerzője Balásy Szabolcs karnagy. Szabolcs igazi nyughatatlan. A Vivat Bacchus zeneszerző-alapítója, gimnáziumi ének és zenetanár (pécsi Babits Gimnázium), karvezető, az Ákos 40 című aranylemez zongoristája és szerzőtársa, a Zrínyi 1566, a Fejedelem és az Isten Rabjai című rock musicalek szerzője, a Dirty Nancy zenekar vezetője.

Ahogy a karnagynak, a zene és az éneklés gyerekkora óta a tagoknak is az élete része. Repertoárukban ötvözik a kortárs könnyűzenét a kóruszene hagyományaival. Klasszikus miséktől Queen és Hungária slágereken keresztül David Guetta feldolgozásig énekelnek ezerféle stílusban a rájuk jellemző töretlen lelkesedéssel, és egyúttal alázatos fegyelmezettséggel.

Megjárták már Libanont és Spanyolországot, készítettek közös klipet a Punnany Massiffal, az EUROPA CANTAT 2015 nagykövetkórusaként Magyarország számos szegletében igyekeztek ismertté tenni a trendi kóruséneklés új irányzatait. 2015-ben több, mint 50 koncertük volt. A CANTAT rendezvénye előtt a Pécsi Egyetemi Napokon felléptek a világ egyik leghíresebb acapella együttesével, a SLIXS-szel, a Dóm téri EUROPA CANTAT koncertükön pedig egy gombostűt sem lehetett elejteni, körülbelül 5000 ember volt kíváncsi rájuk aznap este.

Mindezek bizonyítják, hogy sikerült áttörni a klasszikus kóruséneklés korlátait, amikor százegynéhány hallgató előtt lépnek színpadra. Partnereik - a Punanny Massif, Ákos, Rudán Joe - sora jelzi, hogy sikeresen bontják le a műfajok határait, elérve így azokat a fiatalokat, akiket a klasszikus zene alig érint meg. Idén igencsak sűrű év vár a VoiSingersre, hiszen egy hazai koncertturné mellett - többek között Veszprémben, Debrecenben, Budapesten lépnek fel - egy kínai meghívás is szerepel a naptárukban. Ezek mellett természetesen sok kisebb fellépéssel hirdetik hitvallásukat, legközelebb a Kincses Baranya Fesztiválon, Orfűn lesznek hallhatóak.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!