Kétmilliárd az egészséges magzatokért - videó

2018.07.25.

Még 2016 novemberében indult egy közel kétmilliárd forint összköltségvetésű, három évet felölelő kutatói program a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpontjában az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

A GINOP-2.3.2-15-2016-00021 számú „Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában” című, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, 100% támogatási intenzitású pályázatot Prof. Dr. Kovács L. Gábor, a projekt szakmai vezetője mutatta be.

– A projekt elvárt kimenetele, hogy a Pécsi Tudományegyetem vizsgálatai gyakorlatban is használható, gazdasági vonzatokkal is rendelkező eredményeket szolgáltassanak: koncepciójában az alkalmazott kutatást célozza – ismertette a professzor. – A projekt célja, hogy sikeresen hangolja össze az egyetemi kutatás, a klinikai gyakorlat, illetve a vállalati szféra piaci igényeinek területeit. Szakmai, kutatási szempontból a végleges elvárás pedig az, hogy az eddig mesterséges megtermékenyítéssel elért 30%-os eredményességet 50% fölé emelje. Mindezt egy olyan laboratóriumi megközelítéssel, amelynek egyszerűsége, költséghatékonysága lehetővé teszi a szülészeti rutinba történő beillesztését. Az eljárás lényege, hogy a mesterséges megtermékenyítés során már az embriónál meg lehessen állapítani, valóban születhet-e belőle egészséges gyermek, ezt az embriót körülölelő „folyadék” vizsgálatával végezzük. Mindez kényes etikai határon egyensúlyoz, amit a kutatások során maximálisan figyelembe veszünk.

A hároméves pályázati ciklus rengeteg feladatot ró nem csak a kutatókra, hanem a pályázat irányítóira is, hiszen a várt eredményesség mellett fokozottan kell figyelni a pénzügyi szabályok betartására is, hiszen az eszközöket, felszereléseket, a kísérletek során használt vegyszereket csak közbeszerzési eljárással lehet beszerezni. Eközben nem csak arra kell figyelni, hogy a kísérletekhez használt anyagok mindig ugyanolyan összetételűek legyenek, hiszen a változások az eredményeket és a hitelességet is befolyásolhatják, hanem az idővel is jól kell gazdálkodni, ugyanis egy-egy közbeszerzési eljárás hosszú hónapokat vesz igénybe, alaposan meg kell tervezni, mire van szükség például egy év múlva.

A kutatás a GINOP-2.3.2-15-2016-00021 számú „Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában” című projekt 1.975 milliárd forintos, százszázalékos támogatásával jött létre.

M. Z.

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!