Két gyakori emésztőrendszeri betegség nyomában – az IBS és a SIBO

2023.05.11.

Az emésztőrendszeri panaszokról beszélni sokak szemében kínosnak, egyenesen tabunak számít. Pedig ha nem így lenne, akkor rájönnénk, hogy manapság milyen sokan küzdenek ilyen jellegű problémákkal.

Gyakran az IBS vagy a SIBO (esetleg mindkettő egyszerre) áll a háttérben, melyek manapság már – mondhatni – népbetegségnek tekinthetőek.

 

Mégis mik ezek?

 

Az IBS és a SIBO betűszavak két különböző emésztőrendszeri betegséget jelölnek. Az IBS az irritábilis bél szindrómát jelenti, a SIBO pedig a kontaminált vékonybél szindróma angol nevének rövidítése.

 

Bár kellemetlen és komoly panaszokkal járnak, általában természetes módszerekkel is kezelhetőek, ami étrendváltoztatást és például a Myrobalan béltisztító kúrájának alkalmazását foglalja magába.

 

De miről lehet felismerni a betegségeket? A tünetek eléggé hasonlóak és a két kór gyakran együttesen jelentkezik. Az IBS puffadással, bélgörcsökkel, hasfájással jár, a SIBO pedig ezeken felül émelygést, krónikus kimerültséget, gázosodást okozhat.

Mitől alakulnak ki?

 

Minden betegség kezelése csak akkor lehet hatásos, ha utánajárunk a kiváltó okoknak, ugyanis a tünetek elnyomása önmagában nem elegendő. Az említett két betegség például jelentkezhet Helicobacter-fertőzés, candida-túlszaporodás vagy akár egy korábbi antibiotikum kúra miatt is.

 

Továbbá nem hagyhatjuk figyelmen kívül a helytelen táplálkozási szokásokat sem – a feldolgozott élelmiszerekben található rengeteg mesterséges adalékanyag (színezékek, ízfokozók, állagjavítók stb.) szintén felelős lehet az emésztőrendszeri panaszok kialakulásáért.

 

Mindemellett gyakran a bizonyos tápanyagokkal szembeni intolerancia áll a háttérben. A laktózérzékenység során például a szervezet nem termel a tejcukor lebontásához szükséges laktáz enzimet, így a laktóz az alsó bélszakaszba jutva okoz kellemetlen tüneteket.

 

Fruktózintolerancia esetén a problémát a gyümölcscukor okozza, aminek a vékonybélben kellene lebomlania, ha viszont lejut a vastagbélbe, akkor puffadást, hasmenést okoz.

 

Illetve meg kell még említeni a cölikáliát is, aminek a tünetei hasonlóak, annyi különbséggel, hogy itt a glutén, azaz a gabonafélékben megtalálható fehérje okozza a panaszokat.

 

Hogyan lehet kezelni?

 

A gyógyuláshoz vezető első lépés mindig a kiváltó ok feltárása. Érdemes egy ideig étkezési naplót vezetni, melyben felírjuk, hogy mikor mit fogyasztottunk, és hogyan éreztük magunkat utána.

 

Ez segít kideríteni, ha egyéni érzékenységről van szó, és ha gyanítjuk, hogy például a laktóz okozza a problémát, akkor kiiktathatjuk egy időre a tejtermékeket, és megfigyeljük, hogy lesz-e javulás.

 

Emellett erősen ajánlott egy alapos béltisztító kúrát végezni, hogy megszabadítsuk emésztőrendszerünket a felhalmozódott méreganyagoktól. Továbbá célszerű a bélflóra egyensúlyát támogatni növényi rostokkal, pro- és prebiotikumokat tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásával.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!