Hét hete nincs gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás Szegeden, 200 műtét maradt el

2024.06.03.

Hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Azóta szinte valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak – értesült a Népszava.

Ezalatt több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

Eredetileg négy napos ellátási szünetről volt szó a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozatában, ami alatt a Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti klinikáját visszaköltöztethetik a korábbi helyére. Ám miután az NNGYK szembesült azokkal a körülményekkel, amelyek között a műtő ott korábban üzemelt, ezúttal már nem volt hajlandó ehhez az engedélyt megadni – derül ki a Népszava cikkéből.

A lap felidézi: 2016-ban a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerére kiírt csaknem 19 milliárd forintos uniós pályázatból Szegednek 4,3 milliárd forint jutott volna egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére. A projekt 2023-ban lezárult, ám – az Átlátszó tavaly júniusi cikke szerint – az SZTE-n még ekkor is abban bíztak, hogy a hét éve megítélt uniós forrásból elindulhat a gyermek-SBO építése. A remélt építkezés miatt kellett a még 1925-ben épült, már kissé romos klinikájukról ideiglenesen elköltözniük a gyermeksebészeknek az Fül-Orr-Gégészeti Klinika új épületébe, ahol kaptak egy műtőt, amit április elejéig használhattak.

Az eredeti tervek szerint az uniós pályázati forrásból új, 28 ágyas gyermeksebészeti osztályt alakítottak volna ki, három kiemelt műtővel. Sokáig azonban nem történt semmi, s közben a forrás is 1,9 milliárdra csökkent. Az új összeghez új tervek készültek, de az építkezés csak nem kezdődött el. A gyermeksebészeti klinika mintegy 50 munkatársa gyakorlatilag egy évig dolgozott az orr-fül-gégészeti klinika kölcsön helyiségeiben, míg április elején arról értesítették őket, hogy egy tisztasági festés után a hónap közepén visszaköltöznek az eredeti, régi épületbe, a korábbi helyükre.

Az 1960-as években épült, körülbelül 60 négyzetméteres régi műtőben egy légtérben, párhuzamosan két műtőasztalon zajlott az ellátás.

Az egy évvel ezelőtti kiköltözéssel e műtőnek a korábbi szakhatósági engedélye is érvényét veszítette. A visszaköltözéssel a műtő megnyitásához új engedélyre lett szükség, csakhogy a tisztasági festésen és a padozat újra burkolásán kívül lényegi fejlesztés nem történt. Így a műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak. Ezért az NNGYK megtagadta a működtetési engedély kiadását és hiánypótlást írt elő.

Forrás: Népszava

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!