Az internetes időpontfoglalás az oltáshoz még csak Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden lesz elérhető

2021.04.21.

A Kormányzati Tájékoztató Központ szerda reggeli közleményéből kiderült, hogy az oltások felgyorsítása érdekében az egyetemi oltópontokon a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy internetes foglalási rendszert. 70 ezer, már oltásra regisztrált ember fog SMS-ben értesítést kapni.

Az abban szereplő kód alapján időpontot foglaljon magának jövő hét hétfő, kedd vagy szerdára. A tájékoztatás szerint ha a rendszer sikeresnek bizonyul, akkor lehet, hogy ki lesz terjesztve az összes regisztráltra.

 

Dr. György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján az új rendszer részleteiről is beszámolt: első körben csak Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Budapesten lesz elérhető, az egyetemi oltópontokon fog a beoltás zajlani. Minden olyan, korábban regisztrált személy, aki a négy város egyikében él és kap SMS-t, azt a mai nap folyamán fogja megkapni, időpontot pedig a jövő hét elejére tud majd foglalni. Az SMS-ben benne lesz, hogy milyen honlapon tud időpontot foglalni, ott a kapott kóddal lehet ezt megtenni. Az időpontfoglalásnál az is kiderül, hogy mely oltópontra mehet majd az illető.

Fontos részlet, hogy csütörtök délután 4-ig kell időpontot foglalniuk azoknak, akik SMS-t kapnak, a rendszer eredményeit a holnapi nap folyamán fogják értékelni, ennek alapján döntik el, hogy kiterjesztik-e az összes regisztráltra.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hans Kluge, a WHO regionális igazgatójának közös szerdai sajtótájékoztatóján a miniszter bejelentette, hogy a jövő hét végéig összesen 1 millió 480 ezer oltóanyag érkezik Magyarországra Oroszországból és Kínából. Szombaton 600 ezer Sinopharm vakcina érkezik Kínából, jövő hét elején 280 ezer második komponens Szputnyik V Oroszországból, és a hét második felében 400 ezer Sinopharm- és 200 ezer Szputnyik V első komponensre számíthatunk.

A Telex szerint azonban csoda lenne, ha csütörtökre összejönne a 3,5 millió beoltott, márpedig ettől függ a vendéglátóhelyek részleges nyitása. Orbán Viktor április 14-én azt mondta, hogy a 3,5 millió beadott oltást most szerdára, csütörtökre várja, ehhez viszont 140 000 oltást kéne ma beadni, ami nagyjából annyi, mint amennyit az elmúlt 4 napban adtak be összesen. Ha elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor a teraszok és a kerthelyiségek kinyithatnak, és este fél 10-ig fogadhatnak vendégeket.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!