A pécsi foci tragédiája: Négy szezon után búcsúzni kényszerültünk

2024.05.27.

A PMFC 1-1-es döntetlenre végzett a Szeged elleni másodosztályú hazai szezonzárón.

 

NB II-es labdarúgócsapatunk a már biztos negyedik helyen végző Szeged-Csanád Grosics Akadémia együttesét fogadta a PMFC Stadionban a Merkantil Bank Liga 34., egyben záró fordulójában. A bennmaradásunk szempontjából fontos vasárnapi hazai összecsapáson Mátyus János a Helesfay – Harsányi, Takács, Szekszárdi, Hudák, Majnovics – Miknyóczki, Bachesz – Szabó, Rácz Balázs kezdőnek szavazott bizalmat, ugyanakkor vezetőedzőnk sorsdöntő szezonzárón több meghatározó játékosra, így Rácz Lászlóra és Szelesre sérülés, Pejovicra betegség, Hadaróra, illetve Krauszra pedig eltiltás miatt nem számíthatott.

A számunkra hatalmas téttel bíró Tisza-partiak elleni találkozón a várakozásoknak megfelelően remek futballhangulat uralkodott, szépen megtelt a főlelátó, s a keleti tribünön táborunk is nagy létszámban bíztatta a csapatot. A kiélezett küzdelemben sokáig egyik kapu előtt sem alakult ki lehetőség, miközben az iramra és a küzdőszellemre nem lehetett panasza a közel kétezer kilátogató mecsekaljai nézőnek és szurkolónak. A 33. percben aztán megszereztük a vezetést, Hudák a tizenhatos jobb sarkának közeléből ívelte be a szaabdrúgást, a labda pedig a szegedi játékos fejről a hálóban kötött ki, 1-0.

Egygólos előnyünk birtokában fordulhattunk a második játékrészre, a 60. percben Takácsot nem tudták szerelni a vendégek. Védőnk elrohant a jobb szélen, majd befelé törve Szabó elé tálalt, akinek első lövését egy hátvéd blokkolta, támadónk ismétlése pedig fölé szállt. A 69. minutumban Bachesz szögletét fejelték ki a kék-feketék, ami pont Harsányi elé került, aki pedig egy átvételt követően 17-ről célba is vette a szegedi kaput, ám csapódó labdája a felsőléc felett hagyta el a játékteret. A 75. percben létszámfölényes kontrát vezethettek a vendégek, Földi hozta ziccerbe Borvetőt, lövését Helesfay nagy bravúrral, lábbal hárította.

A 78. percben egyenlített a Szeged: Gajdos csúsztatását Borvatő a 11-es pontról átemelve Helesfayt a hálóba jutatta a labdát, 1-1. Mindez annak tükrében is fájó, mert ezt megelőzően Harsányi lökete kötött ki a vizitálók jobb oldalhálójában, illetve az egalizálást követően a korábban becserélt Tóth-Gábor fejesét fogta meg Takács. Nagy helyzete adódott még Kővári előtt is, ám erősen meglőtt kísérlete a jobb kapufánk mellett ment el egy méterrel. Az újbóli vezetést már nem sikerült megszereznünk, s mivel az előttünk álló BVSC 0-0-t játszott a Honvéddal, így a PMFC négy év után búcsúzni kényszerült az NB II-ből.

Merkantil Bank Liga, 34. forduló

Pécs, PMFC Stadion, 2000 néző. Vezette: Csonka (Tóth II., Vörös)

PMFC – Szeged-Csanád Grosics Akadémia 1-1 (1-0)

Gsz.: Harsányi (33.), ill. (Borvető, 78.)

PMFC: Helesfay – Harsányi, Takács Zs. (Gera Z., 87.), Szekszárdi, Hudák, Majnovics – Miknyóczki, Bachesz (Lacza, 76.) – Szabó (Tóth-Gábor, 76.), Rácz B. (Vas, 61.) Vezetőedző: Mátyus János.

Szeged-Csanád Grosics Akadémia: Takács J. – Gera M. (Kővári, 55.), Könczey, Horváth, Palincsár – Márkvárt, Magyar (Bíró, 65.) – Óvári (Földi, 65.), Gajdos, Papp – Klausz (Borvető, 65.). Csapatmenedszer: Germán Tamás.

pmfc.hu

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!