A gombák soksejtűségének vizsgálatára nyert ERC-támogatást Nagy László, az SZBK kutatója

2023.02.01.

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával.

Az ERC kedden nyilvánosságra hozott döntése alapján Nagy László, az SZBK Biokémiai Intézet Szintetikus és Rendszerbiológiai Egységének csoportvezetője immáron második ERC grantjét kezdheti meg az intézet falai között. A kutató a 2017-ben elnyert ERC Starting Grant után pályázott a Consolidator Grantre, ami világszínvonalú munkát tesz lehetővé a szegedi kutatócsoport számára.

A Lendület Gomba Genomika és Evolúció Kutatócsoport a gombák evolúciójának vizsgálatára, valamint az ehhez kapcsolódó alap- és alkalmazott kutatási kérdések megválaszolására fókuszál. A most elnyert ERC-pályázat témája a gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozása, ami a biológia néhány nagy megoldatlan problémájához kapcsolódik és izgalmas alkalmazott kutatási és fejlesztési lehetőségeket hordoz magában.

Nagy László az elmúlt években az ERC- és a Lendület-pályázatok segítségével létrehozott csoportjával olyan eredményeket ért el, melyeket a világ rangos, vezető folyóirataiban publikáltak, számos nemzetközi kollaborációs partnerrel ápolnak intenzív kapcsolatot, és világszinten a gomba genomika egyik vezető műhelyeként tartják számon őket.

Munkájukkal több áttörést értek el a gombák evolúciójának megértésében, valamint olyan kompetenciákat és referencia-adatbázisokat építettek ki az SZBK-n belül, amelyek által első ízben válik lehetővé a gombák evolúciójával kapcsolatos néhány nagy nyitott kérdés megválaszolása.

A csoport új kutatási projektje arra keresi a választ, hogy milyen genetikai változásoknak köszönhetően jelent meg, majd az élesztőszerű és a gyakran kórokozó dimorf gombákban miként veszett el vagy redukálódott a soksejtűség. Azt is vizsgálják, milyen törvényszerűségek állnak a gombák komplex struktúráinak differenciációja mögött.

Az ERC támogatása lehetővé teszi, hogy a kutatócsoport a már jól bejáratott nagy áteresztőképességű módszerek mellett még jobban elmélyüljön a funkcionális genomikai, genetikai és mikroszkópiás eljárásokban is. Az alapkutatáson túl, a tervezett kísérletek fontos eredményeket hozhatnak a manapság robbanásszerűen fejlődő gombaalapú bioműanyagok, valamint a gombatermesztés területén. E területen különösen nagy érdeklődés övezi a csoport munkáját Ázsiában, ahol a gombák étkezési és gyógyászati felhasználása - és ennek következtében kutatása is - rendkívül elterjedt.

Az ERC Consolidator Grant elnyerése nemcsak pénzbeli, hanem egyben szakmai elismerést is jelent Nagy Lászlónak és kutatócsoportjának, amellyel az Európai Unió élvonalába rangsorolják őket. A támogatással olyan szabad, világszintű kutatást tudnak Magyarországon végezni, amellyel képesek a tudományterületükön belüli pozíciójukat tovább erősíteni - hangsúlyozzák a közleményben.

Az ERC kedden közzétett közleménye szerint összesen 321 kutató nyerte el az ERC 2022-es Consolidator Grants támogatását, ők összesen 657 millió eurós (több mint 250 milliárd forint) támogatásban részesülnek. Magyarországról Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója nyert még támogatást ebben a kategóriában.

 

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!