4 örökzöld játék, amit mindig szerettek a gyerekek

2024.07.03.

Játszani a gyerekkor egyik legfontosabb tevékenysége, ami elengedhetetlen a gyermekek fejlődése érdekében. Nem csupán szórakozást jelent: ennek segítségével fedezik fel az őket körülvevő világot, tanulnak, fejlődnek és kapcsolódnak másokhoz.


Kép forrása: Unsplash


Cikkünkben négy olyan örökzöld játékot szeretnénk megmutatni, amivel még régen is ugyanúgy szerettek játszani a gyerekek, mint ahogyan most is. Sose mennek ki a divatból és nagy a valószínűsége, hogy nem is fognak.

Miért fontos a játék?

A játék során a gyerekek nagyon fontos készségeket sajátítanak el. A fizikai játékok – amihez semmilyen eszközre nincs szükség – mint például a fogócskázás, ugróiskola, bújócskázás fejlesztik a társas kapcsolatokat, a motorikus készségeket, az egyensúlyérzéket és az állóképességet. Az építőkockák és a kirakósok nagy mértékben fejlesztik a problémamegoldó képességet, hiszen több „akadály” is felmerülhet egy építés során, amit meg kell ugrani és a kivitelezés érdekében meg kell szépen oldani. Vagy ott vannak a különböző szerepjátékok, ahol fejlődik az empátia és a kommunikációs készség is. Ez csak néhány példa, de bármit is sorolnánk ide, minden egyes játék tevékenységnél láthatnánk, hogy milyen fontos fejlesztő hatásai vannak.

A játék kreatív és érzelmi fejlődést biztosít. A gyerekek játék segítségével dolgozzák fel érzéseiket, és képzelőerejüket felhasználva saját birodalmat képesek felépíteni. Érdemes őket megfigyelni csendben, miközben játszanak mert csodálatos dolgoknak lehetünk szemtanúi!

A játék során szerzett tapasztalatok megalapozzák a későbbi iskolai tanulás eredményességét is. Olyan kognitív képességeket sajátíthatnak el, melyek alapjai annak, hogy magukba tudják szívni a tudást az iskolában. Sajnos nagyon élesen megkülönböztethető már a bölcsiben és az oviban is, hogy ki az, akinek nem volt sok lehetősége játékokkal találkozni és ki az, akivel nagyon sokat foglalkoztak és még annál is több mindent megtapasztalhatott.

Most pedig lássunk 4 olyan örökzöld játékot, amik sosem mennek ki a divatból!

Játékbaba

Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb játékot talán keresve se lehetne találni. Generációk óta ível át mindenen, a kislányok legnagyobb kedvence. Hogy miért? Mert ugyanazt csinálhatják, amit édesanyjuk: látnak egy mintát, amit szeretnének utánozni, ők is olyanok akarnak lenni, mint anya. Gondoskodni, szeretetben nevelgetni egy babát, kielégíteni minden szükségletét. Ez alapvetően is genetikailag „kódolva” van bennünk, az előttünk látott minta csak felerősíti ezt. A játékbabák nagyon sokoldalúak és rengeteg élményt kínálnak a gyerekek számára. Érdemes körbenézni a Little Dutch játékok széles tárházában, ugyanis ott rengeteg féle-fajta lehetőség van a babák között is, ráadásul extrán magas minőségben.

A játékbabák nagyon erősen fejlesztik a szociális készségeket, hozzájárul a felelősségérzet kialakulásához is, valamint kulcsszerepet játszanak a kreativitás és a képzelőerő fejlesztésében is. A gyerekek saját történeteket építenek fel a baba köré, ez pedig serkenti a kreatív gondolkodást és a problémamegoldó képességet is.

Építőkockák

Kép forrása: Unsplash

 

Mondhatni ősi és az egyik legnépszerűbb játék az, ha a gyerekek építenek valamiből valamit. Kezdetben botokkal és kövekkel, később aztán fa, majd műanyag kockákból, ahogy a világ egyre modernebbé vált és egyre több mindent találtak fel az emberek. A divatból viszont soha nem fog kimenni, ez egészen biztos. A kockák egyszerűsége lehetővé teszi, hogy a gyermek fantáziája szárnyaljon és úgy ruházza fel a képzelőerejével, ahogy csak szeretné. Gyakorlatilag bármi készülhet belőle, miközben fejlődik a szem-kéz koordináció, a finommotorikus és a problémamegoldó képességek. A kockák különböző formájúak és színűek lehetnek, ez pedig segít a térbeli érzékelést és a színeket is megtanulni.

Mivel ugyanazokkal a kockákkal számtalan variáció megépíthető, soha nem tud unalmassá válni és mindig érdekes lesz a gyerekek számára. Mivel ma már hihetetlen jó minőségben készítik őket, bőven évtizedekig kiszolgálhatja a családokat, annál pedig nincs is szebb, mikor egy játék generációkon képes átívelni és kézről-kézre jár családon, ismertségi körön belül.

Labda

Ugye, mennyire egyszerű? Ez az egyetlen kerek, gumiból készült kis dolog képes arra, hogy a csecsemőket és a felnőtteket is boldoggá tegye és szórakoztassa. Fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt és a gyorsaságot. A gyerekek a labdajátékoknak köszönhetően megtanulják a csapatjáték fontosságát, a nyereség és a veszteség érzését, az együttműködést és a játék közbeni kommunikációt is. Különböző méretekben kaphatóak, így mindenki talál igényének megfelelőt és meg tudja lelni az örömét benne.

Időtálló és univerzális játék, bármilyen formában és méretben, de biztos, hogy kell otthonra belőle!

Pihe-puha plüssállatok

A plüssállatok azért igazi „klasszikus” játékok, mert a gyerekek képesek érzelmi kapcsolatot teremteni velük. Mivel puhák és jó ölelni őket, biztonságérzetet nyújtanak nekik, sok esetben ők az első „barátok”, akikhez aztán évekig képesek ragaszkodni. Stresszes helyzetekben csak magukhoz szorítják őket és a „mágikus erejük” máris nyugtató hatással van az idegrendszerükre. Fontos szerepük van az érzelmi fejlődésben.

A szerepjátékokat is folyamatosan gyakorolják velük, hiszen elképzelnek különböző szituációkat, amivel képesek feldolgozni a nap eseményeit és történéseit. Természetesen belőlük is rengeteg forma és figura kapható, gyakorlatilag elképzelni is nehéz, milyen sokat gyártottak már belőle a világon. A pici babáknál azért még vigyázni kell, hogy ne vegyék a kis szőrmókokat a szájukba, de jellemzően 1-1.5 éves kor körül már akad olyan állatka, akit megszeretnek és egy tartós, szép barátság veszi kezdetét.

Ez volt az a 4 játék, melyet abszolút örökzöldnek tartunk és egészen biztosak vagyunk benne, hogy mindig a játékidő részét képezik valamilyen módon és nem fognak feledésbe merülni soha!

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!