30 éve próbál összetartani és fejleszteni az Európai Unió

De mit adott nekünk a kohéziós politika?

2018.09.04.

A kohéziós politika – amely idén éppen 30 éves – az EU-n belüli egyenlőtlenségek csökkentésének legfőbb eszköze, az EU tagállamainak és régióinak általános fejlődését szolgálja. Nemcsak az EU szegény országait, hanem a gazdagabb országok szegényebb régióit is célozza.

A kohéziós politika adja az állami beruházások 8,5 százalékát az Európai Unióban. 2013-tól 2020-ig 1,1 millió kisvállalkozást támogat, több mint 7 millió embernek segít munkát találni, és majdnem 9 milliónak új képzettséget szerezni.
– A célok eléréséhez pénzre is szükség van, és a kohéziós politika az egyik eszköz ebben. Erre pénzt kell áldoznunk, de szabályokra is szükség van, mert a kohéziós politika nem egy ajándék – vélte egyik felszólalásában az Európai Parlament elnöke. Antonio Tajani hozzá tette: – Én személy szerint hiszek a kohéziós politikában. Ösztönöznünk, támogatnunk kell, de azoknak, akik ezt a pénzt kapják, szintén el kell mondanunk, hogy ez nem magán jellegű erőforrás, hanem más európai polgárok pénze.

A kohéziós politika az Európai Unió legfontosabb beruházási politikája
A kohéziós politika, amely az Európai Unió minden régiójára és városára kiterjed, támogatja a munkahelyteremtést, az üzleti versenyképességet, a gazdasági növekedést, a fenntartható fejlődést, valamint javítja a lakosok életminőségét.

A portugál példa
Amikor 1986-ban Portugália csatlakozott az Európai Unióhoz, a csecsemőhalandóság húsz százalékkal magasabb volt az európai átlagnál, amelyet mára az európai átlag alá csökkentették. Antonio Costa portugál miniszterelnök egy korábbi beszélgetésben elmondta, hazájában a leggazdagabb és legszegényebb régiók között 70 százalékkal csökkent a gazdasági különbség, de korábban az oktatási rendszerük struktúrája is deficites volt, vagyis hiányos volt a szakképzésük. – Ezen javítottunk még a gazdasági válság és a megszorítások idején is – hangsúlyozta Costa. – 2004 és 20016 között 35 százalékról 12,6 százalékra csökkentettünk az iskolából kibukók arányát, de a 30-34 évesek felsőoktatási esélyeit is 17,5-ről 35 százalékra emeltük ugyanebben az időben. Ez az jelenti, hogy a gazdasági nehézségeink és az akkori gazdasági realitások ellenére az euróval, az EU bővítésével, a globalizációval együtt a kohéziós alapok létfontosságúak voltak abban, hogy Portugália fejlettebb és harmonikusabb országgá váljék.
– A kohéziós alapok nem csak a gazdasági reformokról szolnak, nagyon mélyen, az európai alapértékekben gyökereznek – emelte ki a portugál kormányfő. – A kohéziós alapok segítségével jutottunk el területünk minden városába, falujába és utcájába. A kohéziós alapok a legerősebb kapcsolat az EU és a polgárok között.

Tudta?
A 2014–2020 közötti időszakra Magyarország részére 21,9 milliárd euró jut a kohéziós politika pénzalapjaiból:
• 15 milliárd euró a kevésbé fejlett régióknak (Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Alföld);
• 463,7 millió euró a fejlettebb régiónak (Közép-Magyarország);
• 6 milliárd euró a Kohéziós Alap keretében;
• 361,8 millió euró az Európai Területi Együttműködésre;
• 49,8 millió euró a fiatalok foglalkoztatási kezdeményezésére.

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!