15 városban szerveznek tüntetést a státusztörvény ellen csütörtökre. Sopron, Pécs, Debrecen és Miskolc mellett Budapesten is tüntetés lesz

2023.05.31.

A Pedagógus Szakszervezet szerint a státusztörvény bevezetésének eredményeként a vidéki kisiskolák bezárása következhet. A Momentum az Európai Bizottsághoz fordul. A Fidesz megismételte: a pedagógusok a baloldali politikusok miatt nem kapnak fizetésemelést. Az ATV Híradó riportja.

A cikk és videó itt nézhető meg!

A láncok közé most már csavar is került és újabb kamerákat helyeztek ki a Karmelita Kolostor előtti kordonokhoz. Korábban a rendőrség könnygázt és gumibotot is bevetett, hogy megállítsa a diák tüntetőket, akik kordont bontottak az épületnél.

 

Az Egységes Diákfront kedd estére virrasztást szervez a státusztörvény bevezetése ellen a Karmelitánál.

"Mi várjuk a különböző támogatókat akár vízzel, étellel, matraccal, mindennel, amit csak egy kempingezéshez vagy amit virrasztáshoz el lehet képezni, illetve várjuk azokat is, akik csak egy-egy jó szót szeretnének szólni" - mondta Mihalics Lili, az Egységes Diákfront alapítója.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arról beszélt híradónknak, hogy 5000 fő feletti létszám egyértelműen nyilatkozott, ennyi pedagógus mondana fel, ha bevezetnék a státusztörvényt. "A státusztörvény jogállással kapcsolatban nekünk az az érzésünk, hogy a kormány előkészíti a vidéki kisiskolák bezárását" - tette hozzá.

Az Oktatási Hivatal adatai sem biztatóak az utánpótlás szempontjából, fizikatanár szakra idén első helyen csupán 28-an jelentkeztek.

"Akkora a baj, hogy a holdról is látszik, hogy a miniszterelnök urat idézzem" - ezt már Gelencsér Ferenc a Momentum képviselője mondja.

Donáth Anna pedig hangsúlyozta kérni fogja az Európai Bizottságot, hogy emelje be az európai pénzek folyósításának feltételei közé a magyar oktatás átfogó reformját.

"Pontosabban, arra fogom kérni az Európai Bizottságot, hogy vonassa vissza a státusztörvényt a kormánnyal, azonnali 50 százalékos pedagógus béremelést írjon elő a kormánynak, és mindemellett ne csak ajánlásokat fogalmazzanak, amit már most is megfogalmaztak, hanem az ajánlás maga legyen egy átfogó reform" - fogalmazott a Momentum EP-képviselője.

A Fidesz úgy reagált: a baloldali politikusok miatt nem kapnak a pedagógusok fizetésemelést.

Csütörtökön 15 városban állnak ki közösen a státusztörvény ellen. Köztük pécsi tanárok is.

"Aki szervezi az a Pécsi Oktatási Nevelési Társulás, amelyben tanárok, diákok, szülők és civilek vesznek részt. Célunk, az hogy egy mese keretébe foglalva végigvegyük a diákok 7 igenes kérdéseit és határozott igennel feleljünk ezekre, és egy határozott nemet mondjunk a státusztörvény bevezetésére" - mondta Bosák Levente pedagógus.

Budapesten csütörtökön délután a Belügyminisztérium épülete mellett a József Attila utcában kezdődik a státusztörvény elleni tiltakozás. Június 5-én, a Pedagógus nap alkalmából pedig a PDSZ szervez megmozdulást az Oktogonon.

 

 

 

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!