125 éve született J.R.R. Tolkien, többek között A gyűrűk Ura atyja!

2017.01.03.

A fantasyirodalom talán legnagyobb alakja, aki a műfaj alappilléreit tette le a 20. század első felében, ma ünnepelné 125. születésnapját. Emlékezzünk meg róla! - Pécsi Napilap -

Talán sokan nem tudják - vagy csak én vagyok naiv - de a Gyűrűk ura trilógia (a filmek) könyvadaptációként készültek. Ezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni mert tényleg sokan nincsenek tisztában a regénytrilógia létezésével, amely John Ronald Reuel Tolkien, röviden J.R.R. Tolkien fejéből pattant ki, aki ma lenne 125 éves.

A gyűrűk ura mellett rengeteg művet adott ki a kezei közül, többek között A babót (vagy ha jobban tetszik A Hobbitot, amelyből szintén készült adaptáció trilógia formájában Peter Jackson jóvoltából), A woottoni kovácsmester vagy a kimondottan gyerekeknek készült Bombadil Toma kalandjai, aki A gyűrű szövetségében is feltűnik egy kis időre.

Halála után sem keseredhettek el igazán rajongói hiszen számos posztumusz munkája, műve jelent meg, amelyet fia, Christopher Tolkien jelentetett meg az apja által "hátrahagyott" rövid történeteiből, befejezetlen műveiből, amelyen gyűjtemények vagy kötetek formájában adatott ki, hogy a Tolkien név/brand-ből minél több pénzt sajtoljon ki (amiért sok savat is kapott na de térjünk vissza a témára).

Rövid történelem óra keretein belül a szokásos klisé információkat tudatom most veletek. Tolkien 1892-ben látta meg a napvilágot egy január 3-i napon. Ami érdekes, hogy Dél-afrikában született Oranje Szabadállamában, amely egy független búr köztársaság volt Dél- Afrikában a 19. század második felében, majd ugye brit gyarmat lett. Azonban életének nagy részét az angliai Birminghamben töltötte.

Szülei korán meghaltak így gyámhoz kerültek öccsével majd az oxfordi egyetemen végezte tanulmányait. Rettentően érdekelték az antik, ősi nyelvek mint például a latin vagy az ógörög, amelyek aztán nagy hatással is voltak későbbi regényeire. Már ifjúkorában megkezdte, a későbbi műveiben is fellelhető, mesterséges nyelveinek kidolgozását (tündenyelvek).

Első verseit az 1910-es években mutatta be legközelebbi barátainak az általuk alapított T.C.B.S.-körben (Tea Club, Barrowian Society). Ezekben a verseiben már megjelentek az orkok, tündék és más egyéb hasonló mitológiai alakok.

Tolkien még egyetemistaként részt vett az első világhobrúban csatlakozva a brit hadsereghez, ahol nagyon sok borzalomnak és a háború poklának volt szemtanúja. Később egy fertőzésnek köszönhetően kórházba került és lábadozása idején kezdte el írni az első mitológián és népköltészeten alapuló történeteit. Ezen írásai jelentek meg posztumusz Az elveszett mesék könyve címen.

Később az angol nyelv docenseként vállalt munkát a leedsi egyetemen azonban 1925-ben visszatért családjával Oxfordba, hogy az angolszász nyelv professzoraként dolgozhasson. 1945-ben váltott csak posztot, amikor is az oxfordi Merton College-ba került szintén az angol nyelv és irodalom professzoraként, majd 1959-es nyugdíjba vonulásáig ott is maradt. 1973-ban lett súlyos beteg majd szeptember 2-án elhunyt. Ezután vált harmadik fia, Christopher apja posztumusz munkáinak szerkesztő és társszerzőjévé.

Műveit tekintve egyértelműen kötelező alapolvasmány A gyűrűk ura trilógia és A babó, azonban fő művének a Szilmarilokat tartják. Ugyanis az ezekben összefoglalt történetekben lelhetjük fel leginkább az öreg Tolkien legszemélyesebb szubjektív érzéseit, élményeit és világnézetét. Igazéból a Szilmarilokat sosem fejezte be, és fia mint társszerző közreműködésével jelenhetett csak meg posztumusz.

Röviden talán ennyit szerettem volna írni megemlékezésképpen az öreg Tolkien mesterről, akinek írásai néha túlságosan vontatottak, bevallom mivel jómagam is olvastam nem egy művét, de kétségtelen, hogy olyan fantáziavilágot alkotott meg, és olyan képzelőerővel rendelkezett, amelyet a szépirodalomról elmondható minden hagyományos és jó elemek keretein belül hozott létre, és nem sokan képesek hasonló időtálló alkotások megteremtésére.

 

lockkerdee

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!